DEDEKTİFLİK - ÖZEL DEDEKTİFLİK



DEDEKTİFLİK - ÖZEL DEDEKTİFLİK
DEDEKTİFLİK - ÖZEL DEDEKTİFLİK

Dedektiflik; hukukî ve bireysel araştırmalar yapılması için, vatandaşlar tarafından görevlendirilen personellerin içinde bulunduğu meslektir. Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye sınırlarında da etkisi görülmektedir. Türkiye’nin birçok bölgesinde, araştırma faaliyetleri gerçekleştiren bürolar bulunmaktadır. Çeşitli suç dosyalarına bilgi eklemek ve suçların işlenmesini önlemek gibi önemli görevleri bulunmaktadır. Teknik konularda bilgi sahibi ve tecrübeli kişilerle çalışılmaktadır. Özel dedektiflik için eğitimler ve seminerler düzenlenmektedir. Ankara’da (Türkiye’de bir il) her yıl, Türkiye Dedektifler Derneği buluşmaları ve görüşmeleri yapılmaktadır. Ülkemizde, bu mesleği nasıl bir gelecek beklediğini ve neler yapılırsa, bu mesleğe daha faydalı olabileceği tartışılmaktadır. Türkiye’deki, tüm profesyonel araştırma firmaların katılmasıyla yapılan toplantılarda, dünya genelinde yapılan yeniliklerden söz edilmektedir.

Özel Dedektif Hizmetleri Nelerdir?

Özel dedektiflik, birçok hizmet verilen ve vatandaşlara dolaylı veya dolaysız yoldan fayda gösterilen bir meslektir. Yapılan çeşitli çalışmalarla, vatandaşların yaşam kalite düzeyi ve refahı artırılmaktadır. İşlenilen suç olaylarına çözüm yolları arandığı ve suçluların tespiti yapıldığı için, her kesimden vatandaşlara faydalı olmaktadır. Adli merceklerde yapılan soruşturma ve kovuşturmaların, doğru kararı alabilmesi için araştırma hizmetleri yapılmaktadır. Dedektiflik yalnızca hukuksal araştırmalar için değil, bireysel araştırmalar üzerine de yapılmaktadır. Birçok araştırma konusunun, profesyoneller tarafından ele alınması ve olaylara uzman bakış açısıyla yaklaşılması sağlanmaktadır. Nokta atışı yapılarak elde edilen verilerle, mahkemelerin doğru olanı bulması ve kararlarını haklı kişiden yana vermesi sağlanmaktadır. Hizmet seçenekleri bunlarla sınırlı değildir, ayrıca kurumsal dedektif hizmetleride bulunmaktadır.

Gizlilik ve İtibar Korunması Nedir?

Dedektiflik, gizlilik ve itibar korunması üzerinde, özenli bir şekilde duran veya gerekli önlem ve tedbirleri alan meslekler arasında yer almaktadır. Müşterilerin yaşam statüsü ve sosyal hayatı sarsılmadan veya müşterilerin itibarları tehlike altına atılmadan araştırmalar yapılmaktadır. Müşterilerin itibar ya da gizlilik konusunda tehlikeye girdiği herhangi bir durumda, çalışmaların gidişatına bakılmadan, tüm faaliyetlerin durdurulması sağlanmaktadır. Özel dedektiflik şartları arasında, gizliliğin en ön planda tutulduğu görülmektedir. Müşteri ve personel gizliliği hususunda hazırlanan ve uygulanan yüzlerce husus bulunmaktadır. Gizliliğin tehlikeye atılması durumunda, mevcut işlemlerin hepsi sona ermektedir. Bu durum taahhüt altına alınmakta ve müşterilere güvencesi verilmektedir. Araştırma talep eden müşterilere, ifşa tehlikesine girmeden isim ve kimliklerinin korunması için neler yapılabileceği hakkında birçok tavsiye sunulmaktadır.

Sanal Araştırmalar (Sanal Takip) Ne Zaman Başlamıştır?

Bilindiği gibi; günümüzde sanal araştırmaların popülerliği artmaktadır. Özel dedektiflik ve sanal araştırmalar, birçok vatandaşın merak konusu olduğu gibi, birçok vatandaşında gözdeleri arasında yer almaktadır. Özel dedektif şirketlerinin gerçekleştirmiş olduğu bu araştırmalar, tamamen işin mutfak kısmı ve içeriği olmaktadır. Günümüzde kullanılan birçok sosyal medya platformlarına ve mesajlaşma uygulamalarına, sanal araştırmalar neticesinde ulaşım sağlanmaktadır. Dedektiflik zaman içerisinde evrimleşmiş ve evrimleşmeye devam etmektedir. İnsanların yaşam statüsü değiştikçe, bu mesleğin tekniklerinde değişiklik görülmektedir. Sanal araştırma gibi bir konu, bundan 40 yıl önce kimsenin aklına gelmezdi, ama günümüzde en çok tercih edilen hizmetlerdendir. Bunun için 40 yıl sonrasında, bu mesleğin nasıl değişime uğrayacağı, uzmanlar tarafından hayal bile edilememektedir.

Geçmişten Günümüze Sherlock