ÖZEL DEDEKTİF - DEDEKTİF



ÖZEL DEDEKTİF - DEDEKTİF
ÖZEL DEDEKTİF - DEDEKTİF

Özel dedektif, insanlar tarafından bilinen gerçeklerin doğruluk payını ve somut gerçekliğini araştıran veya bireylerin güvenliği için hizmet veren kişilerdir. Günümüz teknolojisinde kişi takibi, farklı metotlar eşliğinde gerçekleştirilmektedir. Bunlar; fiziki takip, teknik ve sanal takiptir. Boşanma davaları ve velayet davaları için klasik yöntem olan fiziki takip yapılmaktadır. Delil toplama çalışmalarında somut verilere ulaşılması gerekmektedir. Hedef kişinin sosyal statüsüne göre yapılan çalışmaların eşliğinde, kişinin kamuya açık alanlarda işlediği kabahat ve ahlak suçlarının fotoğraflandırılması ve bu sayede delillendirilmesi sağlanmaktadır. Fiziki takipte hazırlanan dosyaların altında özel dedektif ibaresi yer almamaktadır, fakat tüm işlemler çözüm garantili bir şekilde sonuçlandırılmaktadır. Söz verilen çalışma günü süresi boyunca, olayın tüm hatları araştırılmakta ve takip altına alınmaktadır. Hedef kişinin süre boyunca tüm yaptıkları, alanında uzman personeller tarafından takip edilmekte ve kayıt altında tutulmaktadır. Araştırılan kişinin iş seyahati, tatil veya başka bir amaç için fiziki ya da teknik takip edilmesi gerektiğinde, ilave ücret talebi olmadan çalışmalara devam edilmektedir.


Yapılan Araştırmaların Ücretleri Nedir? (Dedektiflik Ücretleri)
 

Bu süreç amaç ve ihtiyaca yönelik belirlenmektedir. Çalışmanın olacağı zaman, mekan ve hedef kişinin statüsü önemli etkenlerdir. Dedektif tutmak ve var olan problemleri ortadan kaldırmak için, durumuna göre değişen fiyatlar uygulanmaktadır. Araştırma hizmetleri için sabit fiyat listesi bulunmamaktadır, fakat firmalar tarafından verilen hizmetlerin ortalama bedeli aynıdır. Üç aşağı, beş yukarı olarak hesaplandığında; 15 günlük hizmet 12.000 TL olmaktadır. Duruma göre tamamen değişkenlik göstermekle birlikte, tüm firmalar tarafından verilen ortak karar değildir. İnternet sitelerinden sahte büro kuran kişiler daha düşük fiyatlar verebilir, fakat bu kişilerin hizmetleri son derece tehlikeli riskler barındırmaktadır. Dedektif olmayan kişilerin fiziki takip yapması suç sayılmaktadır. Bu hususta belirtilen hiçbir kanun maddesi bulunmamaktadır. Lakin fiziki takip yapacak kişinin hukuksal çalışmalara vakıf olması gereklidir. Yapılan işlemlerin nasıl başladığı, devam ettiği ve sonlandırıldığı da önemlidir. Mahkemelere uygun olması için kişisel yaşam alanına müdahale edilmemelidir. Bu tarz elde edilen deliller, muhtemelen delil olarak sayılmayacak ve fiili gerçekleştiren kişiler hakkında savcılık soruşturmaları başlayacaktır.

Fiziki takip uygulamak için sertifika alınması gerekli değildir. Ülkemizde bu konuda üniversitede de bulunmamaktadır. Güvenlik ve emniyet üzerinden tahsil görmüş ve tecrübe elde etmiş kişiler özel dedektif olabilmekte ve fiziki takip araştırmaları yapmaktadırlar. Tamamen profesyonelliğe dayalı bu meslekte, gizlilik oldukça önemli sayılmaktadır. Gizliliği ve müşterilerin kimlik bilgilerine açığa çıkartabilecek potansiyelde olan herhangi bir yanlışa ve hataya müsade dahil edilmemektedir. Müşterilere bu durumun güvencesi, sözleşmeli bir şekilde beyan edilmektedir.

Geçmişten Günümüze Sherlock