Dedektif - Özel Dedektif



Dedektif - Özel Dedektif
Dedektif - Özel Dedektif

Özel Dedektiflik Nedir?
Özel dedektif veya özel dedektiflik, mevcut faaliyet gösterilen ülkenin yasalarına ve ahlak kurallarına uygun şekilde yapılan çalışmaların birleşimine denilmektedir. Araştırma konuları, güvenlik ihtiyaçları, takip çalışmaları, şirket ortaklıkları, mali işlemler ve kurumsal birçok araştırma çalışmaları bu konuya dahil edilmektedir. Günümüz dünyasının en popüler ve dikkat çeken meslekleri arasında yer almaktadır. Popüler kültürün insanlara tanıtmış olduğu ve en merak uyandıran mesleklerin başında gelmektedir. Bu konuda yazılan kitaplar, seyirci ile buluşturulan filmler ve diziler, çizgi romanlar ve daha birçok örnek verilebilecek konu, mesleğin insanlara tanıtılması arasındaki en önemli unsurlar arasında gösterilmektedir. Dedektif bundan 100 yıl önce de dünya üzerinde vardı ve 100 sonra da varlığını sürdürmeye devam edecek bir meslektir. İnsanların merak ettiği her türlü şeye araştırılması adına yapılan bu çalışmalar, kimileri için fiziksel bir ihtiyaç olmayabilir fakat, akıllarda kalan soru işaretlerine yanıt vermek için yapılması gereken bir çalışmadır.

Türkiye'de araştırma çalışmaları konusunda ne yazık ki biraz geç kalınmıştır. Dünya tarihinde bu durumun örneği yüzyıllar öncesinden verilebilir. Dedektif Türk toplumuna biraz geç gelmiş olan bir meslek olsa da, kısa bir zaman aralığı içerisinde, Türkiye toplumu tarafından beğenilmiş ve saygıyla karşılanmış bir meslektir. Yukarıda belirttiğimiz nedenler bu duruma örnek olabilir. Zaten filmler ve çeşitli medya kuruluşları aracılığı ile insanlara adapte edilen meslek, Türkiye'ye geldiğinde yabancı karşılanmamıştır. 1993 yılında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, araştırma çalışmaları ile ilgili konu görüldüğü zaman, Türkiye'de ilk araştırma faaliyetleri başlatılmıştır. Özel dedektif olmak isteyen birçok Türk vatandaşı, eğitim almak ve araştırma konusunda tecrübe sahibi olmak için, Avrupa'da mı firmalardan destek almaya başlamış ve öğrendikleri tüm bilgileri Türkiye'de uygulamaya başlamışlardır. Bu mesleğin ülkemize kazandırdığı birçok fayda bulunmaktadır. Bunun için yasalarda tam olarak karşılığı bulunmayan bu mesleği, devlet tarafından resmi vergi levhası ve faaliyet belgesi firmalara taktim edilmektedir. 

Özel Dedektif ile alakalı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda, mesleği birebir muhatap alan herhangi bir madde veya fıkra bulunmamaktadır. buna Rağmen kazandırdığı fayda ve başarılar için Mesleğin uygulamasına izin verilmektedir. 

Geçmişten Günümüze Sherlock