Özel Dedektif - Dedektif



Özel Dedektif - Dedektif
Özel Dedektif - Dedektif

Özel dedektif veya araştırmacı, müşterilerinin ticari ve bireysel kimliği ile araştırma ve inceleme yapan kişilerdir. Türkiye’de bu işlemlerle uğraşan profesyonel firmalar bulunmaktadır. Birçok konuyla alakalı faaliyetler ve çalışmalar yapılmaktadır. Sorun teşkil eden konunun tamamen çözülmesi ve ortadan kaldırılması için faaliyetler yapılmaktadır. Fiziki takip, araştırma çalışmalarının en başında gelmektedir. Merak edilen kişinin günlük hayatı araştırılabileceği gibi, kişinin geçmiş hayatına dönük araştırmalarda yapılmaktadır. Bunlar; evlilik öncesi kişi araştırma, eş takibi ve teknik takip hizmetleriyle gerçekleştirilmektedir. Son yıllarda en çok tercih edilen araştırma hizmetleri arasında; borçlu takibi, adres tespiti, personel takibi hizmetleri yer almaktadır. Bu hizmetlerde hem gündelik hemde geçmiş hayatlar takip edilmektedir. Dedektif olmayan kişilerin bu çalışmaları yapması sakıncalı ve riskli bulunmaktadır. Araştırmacılar bu konularda deneyim ve bilgi sahibi oldukları için, hukuka uygun şekilde nasıl takip yapılacağı ve bilgi elde edileceği yönünde kapsamlı araştırmalar gerçekleştirmektedirler. Müşterilerin davalarda kullanmak için delil isteme talebinden sonra, kapsamlı bir şekilde plan hazırlanmakta ve işlemlerin tüm detayları gerçekleştirilmektedir. Ve bu sayede hedef kişi hakkında somut delil niteliği taşıyan bilgiler toplanmaktadır.

Araştırma konuları bireysel olabileceği gibi, bu alanda kurumsal çalışmalar da bulunmaktadır. Dedektif denilince akıllara hep; aldatılan, kendine yalan söylenen, ailesi hakkında şüphelenen mağdurların başvurduğu kişiler gelmektedir. Lakin bu durum günümüzde böyle değildir. Günümüzde herkesin araştırma çalışmalarına başvuracağı bilinmesi gerekmektedir. Kurumsal şirketler için toplamda 54 farklı hizmet verilmektedir. Kurumsal firma denetimi ve mali analiz çalışmalarıyla, şirketin nasıl daha iyi kar edeceği yönünde bile araştırmalar yapılmaktadır. Birçok konuya ilişkin hizmet bulunduğu gibi, bunların hepsi tamamen yasal çalışmalardır. Başarılı çalışmalar için gerçekleştirilen bu faaliyetlerde, yapılması gerekenler oldukça basit ve anlaşılırdır. Özel dedektif için hayatın olağan akışına ters düşen hiçbir talepte bulunulması yasaktır. Araştırmalarda yapılan planlar; hayatın olağan akışını, kişi özgürlüğünü ve yaşam alanını etkilemeyeceği yönünde hazırlanmaktadır. Bunlardan herhangi birisine dikkat edilmez ve bilgi elde etmek için suç işlenirse; karşı tarafın, bu durum hakkında söz hakkı doğacak ve cezai yaptırım başlatma kararı alabilecektir.

Dedektif, tarih boyunca yasal işlemlerle uğraşmış ve vatandaşlara yardımcı olmuş bir meslektir. Bu mesleğin ortaya çıkış hikayesi oldukça eski yıllara dayanmaktadır. Sanayii devrimi sırasında ortaya çıktığı hakkında düşünceler bulunmaktadır. İlk olarak Avrupa ve sonra Amerika’da görülmüş bir meslektir. Günümüzde tüm dünya genelinde araştırma büroları ve çalışanları bulunmaktadır. Bu işlemler 100 yıl içinde gerçekleşmiştir.

Geçmişten Günümüze Sherlock