Dedektif - Özel Dedektif



Dedektif - Özel Dedektif
Dedektif - Özel Dedektif

Suç olaylarının ve suçluların tespit edilmesi için özel dedektif veya hukuk görevlilerinden destek alınması ya da savcılıklara suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir. Bu konuda çeşitli görüş ve düşünceler bulunmaktadır, fakat genel görüş; araştırma çalışmalarının, suçların aydınlatılması hakkında başarılı olduğudur. Araştırma sektöründe faaliyet gösteren şirketlerle, suçluların belirlenmesi ve suç olaylarının tespit edilmesi sağlanmaktadır. Konuyla alakalı her türlü tedbirin alınmasıyla, suçluların adalet karşısına çıkarılması sağlanmaktadır. Bu suçlar; hukuk ve kabahat suçları olabilmektedir. Araştırma büroları bu konuda, her türlü somut suç unsurunun tespit edileceği ve bunların tekrarlanmayacağı yönünde garanti vermektedir veya tekrarlanması durumunda müşterilerine tavsiyeler vermektedir. Araştırma bürolarında görevli dedektif olmak için, bu konularda üstün tecrübe ve yeteneklerin bulunması gerekmektedir. Karşılaşılabilecek her türlü durum ve etken karşısında çözüm üretilmeli veya bu durumun nasıl çözümlenebileceği hakkında fikir sahibi olunmalıdır. Bu konularda eğitim verilmekte ve kişiler hazır hale getirilmektedir. Türkiye’deki araştırma bürolarında, genellikle emniyette görev yapan kişiler çalışmaktadırlar. İstihbarat ve emniyet bölümünde tecrübe ve yetenek kazanan kişilerden destek alınmaktadır.

Suç olaylarının çözümlenmesi için dedektif oldukça önemli bir adımdır. Bu konuda tecrübesi bulunan kişilerden destek ve yardım talep edilmelidir. Konuyla alakalı anlaşılan kişilerin nasıl tecrübeli olduğunu anlamak için; anlaşılan kişilerin referanslarına, çalıştıkları şirketlere, daha önce yaptığı işlemlere ve durum hakkında olan görüşlerine dikkat edilmelidir. Mümkünse kişiler ile yerleşik ofislerinde görüşülmeli ve danışmanlık alınmalıdır. Bu konular hafife alınmayacak kadar önemli olduğu için, güvenilir kişilerin bulunduğundan emin olunması gereklidir. Güvenilirliğini ispatlamış ve kesin çözüm sunduğu yönünde sözleşmeler yapan kişilerle anlaşılması gerekmektedir. Bu kişilerin, vermiş olduğu hizmetlerde fiyatları pahalı olabilir, ama kesin sonuçlara ulaşılması için oldukça önemlidir. Özel dedektif herkesin olabileceği bir iş unvanı değildir. Bu mesleği gerçekleştirebilmek için yeterlilik olması ve hukuksal bilgilerin bulunması gerekmektedir. Konuyla alakalı uzun yıllar çalışma yapmış ve saha tecrübesi bulunması ve sertifika alınması gereklidir. Sertifika olmadan da takip çalışmaları yapılabilir, fakat bu durum riskler barındırmaktadır. Sertifika almaya hak sahibi olan kişilerden destek alınmalıdır. Konuyla alakalı anlaşma yapılan kişi veya kişilerin, sertifika sahibi olup olmadığı sorulmalı ve öğrenmek gerekmektedir.

Özel dedektif, gerçekleştirilen her türlü işlem hakkında detaylı açıklama ve raporlama yapmaktadır. Yapılan raporlamalar günlük olarak müşterilere sunulmaktadır. Genellikle 24 saatte bir kez olmak üzere raporlar paylaşılmaktadır. Çalışmaların temel esası gizlilik üzerine dayalıdır. Gizlilik sözleşmesi ve fatura çalışmalarda zorunlu tutulmuştur. Araştırma hizmetleri için bakanlık onaylı ücretler alınmaktadır. Bakanlık onayı olmayan firmalardan uzak durulmalıdır.

Geçmişten Günümüze Sherlock